Et hus skal ha' et fundament. Noget sikkert og godt at stå på, så det ikke vælter eller vrider sig. Tirsdag den 13. oktober gik vi i jorden for første gang for at lave de punktfundamenter, som tilbygningen skal hvile på.
I første omgang var det alene den ydre ramme, bundrammen, som vi borede huller til. Pæleboret er et benzindrevet bor, det kan godt ta ved, og man skal ofte løfte den op og ned, særligt, når man rammer mere lerede lag. Det er virkelig hårdt arbejde, og mit aktivitetsur, siger, at en eftermiddag med stolpehuller giver mere træning end en tur i Fitteren.
I alt har vi boret 20 huller på de knapt 20 meter, som tilbygningen er i omkreds. Et hul til et punktfundament skal være minimum 90 centimeter dybt. I den dybde er der nemlig aldrig frost. Hvis betonpillen stod i jord, som ikke var frostfri, så ville jorden skiftevise fryse og tø, hvilket ville betyde, at betonpillen ville bevæge sig op og ned og dermed langsomt løsne sig.
Det er ikke alle hullerne, som er 90 centimeter. De fleste er. Den sydlige ende er nok mest udsat. Flere af hullerne er her kun 60-70 centimeter dybe.
Efter at have boret alle hullerne, konstruerede vi bundrammen.
Bundrammen er lavet af træ, som er 75mm (bred) x 100mm (høj). På den længste led er huset lidt over syv meter, og på den led er træet derfor skruet sammen af to stykker.
Jeg lærer en del tømrer-lingo, som jeg vil bruge pladsen her til at repetere. Således har jeg lært, at bundrammen også kaldes fodremmen eller fodstykket. Fra Ordbog over det Danske Sprog:
(bygn. ell. dial.) i bindingsværk: vandret tømmer, hvori de lodrette stolper er tappede; dels om det underste tømmer, fodremmen, fodstykket (Feilb. BL.15), dels (og især) om det øverste, hvorpaa loftsbjælkerne og taget hviler (loftsremmen, højremmen); ved andre bygninger: tømmer anbragt oven paa den indvendige kant af en bygnings sidemure som underlag for tagbjælkerne; remstykke; (mur)lægte; aas (I.1); ogs. om hver af de vandretliggende, paa stolper hvilende bjælker, der understøtter tagspærene paa større tage.
Som jeg læser det, så bruges 'rem' (især) om det øverste, vandrette stykke tømmer, hvorpå loftsbjælker, spær og tag hviler. Det kaldes typisk loftsremmen eller højremmen. Bruger man udtrykket om de nederste, vandrette bjælker, så hedder det altså fod- eller bundremmen. Eller fodstykket.
Fandt denne 'Ordbog over fagudtryk i det traditionelle byggeri'. Fra Danmarks Tekniske Højskole, 1984. Her kan man finde alle de mange, fine udtryk.
Fodremmen skal naturligvis være i vater. Derfor satte vi en laser op, som kaster en stråle ud i samme højde i alle retninger. Ved hjælp af den kan vi med fliser, mursten og stykker af træ klodse rammen op, så den over det hele ligger i samme højde, og dermed er i vater.
Når rammen er i vater, så er det bare at fylde beton i hullerne. Jeg havde på forhånd hentet 5-600 kilo støbemix (et mindre bjerg, som Olga har leget en del i), otte sække á 25 kilo cement og 25 stolpesko.
Dennis medbragte sin tvangsblander. Sammen støbte vi den første hul, og så klarede jeg resten. Når hullet er fyldt med beton, så stikker jeg den 40 centimeter lange stolpesko ned i hullet og skruer den fast på remmen. Det er vigtigt at rode rundt i beton med en pind, for på den måde at få den til at sætte sig ordentligt. Målet var, at 20-25 centimeter af stolpeskoen sad fast i betonen, som skal bruge et par dage på at hærde.
I alt tog den proces 30-40 minutter per hul. Jeg brugte et par formiddage sammen med Olga på at lave dem. Eller hun passede mest sig selv inde i huset, mens jeg arbejdede. Men nogle gange kom hun ud for at se, hvad jeg dog lavede.
Jorden er ikke helt jævn, og et par steder var det nødvendigt at støbe over jorden også. Det gjorde jeg ved hjælp af et par gamle potter, som jeg skar bunden ud af og brugte som støbeform. Senere hen skal jeg have lagt jord på, så grunden bliver mere plan.
Under støbningen observerede jeg en smule slør i opklodsningen. Og da vi målte efter med laseren var der ganske rigtig 1,5-2 centimeters forskel. Derfor lagde vi kiler mellem stolpesko og remtræ, så højden overalt passer. Og nu står det der altså. Det fineste punktfundament med stolpesko og fodrem. Bum.
Comments