Upcycling af cafebord
- Martin Krabbe
- 23. aug. 2020
- 2 min læsning
Brædderne i det lille cafebord var begyndt at slå sig. Det kunne bruges, men der var stor risiko for at ting væltede, og man skulle lissom hele tiden tænke sig om, når man placerede ting på det. Det var blevet et cafebord med indbygget stressfaktor. Sådan skal det jo ikke være. Så jeg besluttede at skifte brædderne ud. Jeg købte bordet og to matchende stole som løsøre, da jeg overtog kolonihaven for fire år siden. Jeg tror, det kommer fra IKEA eller noget i den stil. Flere af brædderne var blevet skæve. Brædderne var meget spinkle, kun 1 centimeter i tykkelse.

Jeg kørte i STARK (hvor jeg nu har fået konto! (Det giver 10 procent i rabat på alt!)) og købte fire meter forrammetræ i 15 milimeters tykkelse. Jeg kendte ikke ordet forrammetræ. Det viser sig, at træ kommer i forskellige sorteringer eller kvaliteter.
I 1960 vedtog man i Sverige en række sorteringsregler for udvælgelse af træ. Standardiseringen skulle sikre et ensartet produkt fra producenterne, og den bedste sortering blev benævnt som usorteret. Usorteret træ blev derfor tildelt klasserne 1-4 og herefter 5 for kvinta og 6 for udskud.
Forrammetræ er altså den bedste klasse, og er desuden karakteriseret ved at være høvlet på alle fire sider. Andre ord for forrammetræ er 'Høvlet fire side' eller 'Snedkertræ'. Det er rigtig spændende at lære om hele det system, men det fører for vidt at gå ind i det her.

Fire meter forrammetræ kostede 200 kroner. Jeg skulle desuden bruge nogle andre (og ganske korte) skruer, da de gamle var stumpe. De kostede 100 kroner. Så projektet endte med at koste 300 kroner i alt.

Lissom de gamle brædder, så behandlede jeg de nye med sort terrasseolie. Resultatet er rigtig fint, synes jeg. Udover at være lige, så har det nye bord den fordel, at brædderne er bredere, hvilket vil sige, at mellemrummene er blevet mindre. Det er ganske enkelt blevet et bedre bord!


Comentários